18 Şubat 2012 Cumartesi
Keçiören'in İsmi Nereden Geliyor
Keçiören'in adıyla ilgili beş rivayet var, işte onlar :
Birinci rivayet: Keçiören ismi söylenip yazıldığı gibi "Keçi'lerin ören yeri" kelimesinin birleşmesinden oluşur. Ankara Keçisi'nin otlak yeridir ve daha önceleri kullanılan tarihi yerleşim yeri anlamında ören kelimesi ile birleşmiştir.
İkinci rivayet: Tarihçi Heredot, Pers İmparatorluğu'nun M.Ö.6. yüzyılda Anadolu'nun içlerine kadar uzanan tarihi kral yolundan bahseder.Doğudan gelen bu yol Ankara'dan da geçer. Ankara'ya geliş istikameti Pursaklar, Keçiören üzerindedir ve Ankara'da yaşayan halk, doğuya ve kuzeye, Bağlum üzerinden batıya gidilen yer anlamında yöresel ağızla "geçivermek", "gidivermek" fiilinin değişimi ile "Geçiveren" olarak adlandırılmış ve günümüze Keçiören şeklinde ulaşmıştır.
Üçüncü rivayet: Ankara ve Orta Anadolu'nun en güzel keçileri buralarda dökülürmüş. Keçe dökülen bu yerlere zamanla Keçiören denilmiştir.
Dördüncü rivayet: Bilindiği gibi tarihi Ankara şehrinin etrafı bağlarla, meşhur zümrüt yeşili alanlarla kaplıymış ve Ankaralılar bu bağlarda otuzun üzerinde üzüm çeşidi yetiştirirlermiş. Ankara'nın en geç olgunlaşan üzüm çeşitleri burada yetiştiği için "Geçveren" bağları dene dene bugünün Keçiören'ine dönüşmüş.
Beşinci rivayet: Ankara Mufassal Tahrir Defteri H. 867/M. 1463 tarihi kayıtlarda Karye-i Kiçiviran Tabi-i Kasaba olarak geçmektedir. Bu kayıtlar rivayetlerden öte belgeli bir kayıttır ve eski Türkçe'de "Kiçi", "Küçük" demektir. Kiçiviran’ da küçük viran yer anlamındadır.Zamanla da Kiçiviran Keçiören'e dönüşmüştür.
www.uyanisgenclikdernegi.org
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder